Završen jubilarni 20. KRAPINA fest 2016.

Poznati festival duhovne glazbe, jubilarni 20. Krapinafest, održan je ove nedjelje, 15. svibnja, u prepunoj krapinskoj Festivalskoj dvorani. U organizaciji Zbora “Bolji svijet” i Franjevačkog samostana u Krapini, nastupilo je 21 izvođač iz cijele Hrvatske i susjedne Slovenije.
Riječ je mahom o najpoznatijim imenima hrvatske duhovno-glazbene scene u posljednjih 20-ak godina su: ZBOR BOLJI SVIJET , KIKIĆI I GENIJALCI , VERONIKA JAMBREK, Vokalni ansambl LIRA, SINIŠA ČESI, MAGNIFICAT BAND, ALEDORY, DANIJELA SISGOREO MORSAN, Mješoviti vokalni ansambl KRUNICA, IVAN BENC, FRA MIROSLAV PETRAC, ANTONIO TKALEC, DRAGUTIN HRASTOVIĆ, POKLON I KUMI, pater JANEZ FERLEŽ, KEFA, ŽELJKA MARINOVIĆ, DAVOR TERZIĆ, Ženska vokalna grupa KAJDA, IVICA PEPELKO I ČEDO ANTOLIĆ.
Gosti jubilarnog Krapinafesta bili su članovi Dječjeg zbor župe sv. Nikole biskupa iz Krapine ISUSOVI ANĐELI.
Festival je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar–Kitarović, te pokroviteljstvom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, Grada Krapine i Krapinsko zagorske županije.
Među brojnim uglednim uzvanicima festivala nazočnim posjetiteljima obratili su se pročelnik ureda zgb. nadb. za kuturna dobra,Nedjeljko Pintarić, izaslanik zagb. Nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, zatim provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, p. Ilija Vrdoljak, Vlasta Hubicki, predsjednica Skupštine KZŽ-e i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, koji su svi redom istaknuli veliku ulogu festivala Krapinafest u modernoj duhovnoj glazbi cijele Hrvatske.
Uoči festivala služeno je svečano misno slavlje u Crkvi svete Katarine Aleksandrijske kod Franjevačkog samostana gdje je otvorena i izložba „20 godina suvremene duhovne glazbe u Krapini“.
Glavni medijski pokrovitelj bio je Radio Kaj koji je Krapinafest i prenosio na svojim frekvencijama, a festival redovito medijski prate i Hrvatski Katolički radio, Radiopostaja Mir Međugorje, Radio Marija, Glas Koncila, Laudato – televizija, portal Laudato.hr te Udruga Kajscena.
Dodajemo da je do sada na festivalu Krapinafest nastupilo ukupno oko 200 izvođača iz cijele Hrvatske i nekoliko susjednih zemalja.
Dosadašnji festivali iznjedrili su ukupno 365 skladbi, a 20 odabranih nalazi se na nosaču zvuka kojeg je povodom jubileja festivala objavila udruga Kajscena.
„Prvi festival Krapinafest održan je 13. srpnja 1997. te je u svojim prvim godinama pratio pripravu za Veliki jubilej kršćanstva na koje je potaknuo sv. Otac papa Ivan Pavao II. Festival Krapinafest je naš odgovor na njegov poziv na Novu evangelizaciju Crkve i svijeta. Cilj Krapinafesta, zacrtan je prije 20 godina, a to je pjesmom i glazbom proslaviti Gospodina, te kroz duhovne skladbe ukazivati i poticati svakog slušatelja na mir i dobro“, ističe idejni začetnik i direktor festivala Ivan Benc.

Facebook Comments

Comments are closed.