20. Božićni koncert “Radujte se narodi” 2013.

“Radujte se narodi” – tradicionalni je naziv Božićnoga koncerta koji 20 godina u franjevačkoj crkvi Sv. Katarine u Krapini organizira Zbor “Bolji svijet” zajedno s krapinskim franjevcima. U četvrtak 26. prosinca u prepunoj crkvi pridružili su im se prijatelji i podupiratelji, zborovi i solisti zagorskog kraja: Mješoviti zbor crkve Sv. Katarine, Župni zbor župe sv. Nikole biskupa, sastav Prijatelji franjevaca, Ivan Benc, Tihomir Kožina, Andrija Kos, Gordana Ivanjek i Rajko Suhodolčan. Izvodili su tradicionalne božićne pjesme, duhovne šansone, ali i hrvatske popularne božićne skladbe. Voditeljica programa bila je Tanja Popec s Hrvatskoga katoličkog radija.

Na dosadašnjem uspjehu u radu čestitao im je, ujedno ih ohrabrujući za dalje, krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, dok im je svesrdnu podršku i u ovom koncertu pružio gvardijan samostana o. Rikard Patafta. Osim njemu, članovi Zbora “Bolji svijet” zahvalili su i fra Jakovu Ripiću koji je prije 20 godina potaknuo njihovo organizirano djelovanje.

Zbor “Bolji svijet” tijekom dva desetljeća daje značajni pečat glazbenim događanjima u središtu Zagorja, Krapini. Osim pomoći u ostvarenju festivala duhovne glazbe – Krapinafesta, koji već 18 godina okuplja glazbenike iz cijele Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja, već 20 godina organizira Božićni koncert “Radujte se narodi.”

Ovogodišnje izdanje koncerta bilo je u znaku i 20. obljetnice djelovanja “Boljeg svijeta”, zbora koji je nastao 1993. kao Zbor mladih Krapina, a kasnije FRAMA Krapina. Povodom jubileja, na nedavnom obilježavanju Dana grada 6. prosinca, Gradsko vijeće dodijelilo im je Povelju grada Krapine “za osobiti doprinos u izgradnji zajedništva te društvenog i kulturnog života grada Krapine”. Današnji naziv povezan je s naslovom koji vjernici pripisuju Majci Božjoj Jeruzalemskoj u crkvi na Trškom vrhu. Naime, na svodu te crkve stoji natpis da je Marija “početak boljega svijeta”. Utječući joj se u zagovor, mladi su upravo taj naslov uzeli kao svoje ime. Tijekom 20 godina kroz “Bolji svijet” prošlo je oko 200 članova. Redoviti su sudionici nedjeljnih večernjih misnih slavlja. Organiziraju i uskrsni koncert, humanitarne akcije, a osim u sakramentalnom životu vjerničke zajednice koja se okuplja oko krapinskih franjevaca, sudjeluju i u organizaciji hodočašća u različita svetišta, u pripremi seminara, duhovnih obnova, tribina i izložbi. Voditeljica zbora je Marija Benc.

Medijski pokrovitelj koncerta bio je Radio Kaj.

Autor teksta: Tanja Popec

 

Share

Komentirajte

komentara

Comments are closed